Svarteper

Av Stig Robert Larsen

Debatten rundt astmamedisin raser som aldri før. Men hvem sitter egentlig med svarteper? 

 

Idrett skal, i tillegg til fair play, fremme folkehelse og dyrke frem gode verdier. Men hva er egentlig fair play? Og hvor langt kan man dra det før det ikke er fair lenger?

Gjennom min virksomhet, Transform, har jeg jobbet med opplæring innen antidoping siden 2008. Sammen med Antidoping Norge har vi utviklet det interaktive opplæringsprogrammet, Ren utøver (www.renutover.no), som har trent opp over 50.000 utøvere globalt i regler og etikk knyttet til doping. Registrer dere og ta et par moduler! Jeg anbefaler det på det sterkeste:)


Astmasaken krever et nyansert bilde

Astmamedisinen, Ventoline, står på WADA sin dopingliste. For at et stoff skal kunne settes på listen må minimum 2 av 3 kriterier være oppfylt:

 

1) Potensielt prestasjonsfremmende

2) Helserisiko

3) Skade idrettens anseelse

 

En metode eller stoff kan potensielt settes på dopinglisten uten å ha prestasjonsfremmende effekt.

 

Når det gjelder astmamedisin, kan man av medisinske grunner søke om medisinsk fritak, noe blant annet Martin Johnsrud Sundby har gjort. Hans sak går kun på en tolkning av hvordan man måler doser (innhold i forstøver apparat vs. faktiske inhalerte doser).

 

Men har astmamedisin prestasjonsfremmende effekt for utholdenhets utøvere?

Syretesten er som følger: Dersom friske personer, som driver med utholdenhetsidretter, tjener hundredeler ved å ta astmamedisin, ja da er det prestasjonsfremmende.

 

Uavhengige studier har vist at de ikke tjener disse hundredelene. Så hvorfor står det på dopinglisten da? Jo, muligens fordi det har vært vurdert som potensielt prestasjonsfremmende eller at det er noen indikasjoner på at Ventoline inneholder stoffer som kan ha gunstig effekt på kortvarig muskelarbeid. Med andre ord vil kulestøtere og vektløftere  kunne dra fordel av det. Synd at dopinglista ikke skiller på type idrett. Jeg kan dra en parallell her; Betablokker var svært ”populært” blant skyttere på 80-tallet. Betablokker er en medisin for hjertepasienter, men etter hvert fikk friske personer tak i legeerklæringer på dette. Pulsen synker drastisk ved betablokker, hvilket gjør at man holder våpenet roligere, noe som resulterer i litt for mange blinker i en nerveidrett som skyting. Min far er en habil skytter og protesterte voldsomt på dette tidlig på 80-tallet, noe som resulterte at det ikke lenger ble gitt medisinsk fritak for betablokker. Men hva om en skytter hadde tatt efedrin, et annet stoff som også står på lista? Skytteren ville fått problemer med å treffe skiva! Han ville faktisk jukset seg dårligere.

 

Ok, så la oss stole på uavhengig forskning som viser astmamedisin ikke gir fordeler for friske utøvere innen utholdenhetsidretter. Jeg fikk selv astma som 16 åring og kan bekrefte dette. Resultatene var bedre før astmaen kicket inn for å si det sånn.

 

Så hvorfor pusher skiforbundet dette på friske utøvere? Det er akkurat her kjernen ligger. Det kan være fordi de tror at det har en prestasjonsfremmende effekt. Kanskje de tror at det kan blåse ut litt rusk og rask fra luftveiene, for eksempel i forbindelse med en forkjølelse, noe som ikke er tilfelle? Hvis dette er grunnen har vi et KJEMPEPROBLEM! Da er det både brudd på dopingbestemmelsene (medisinsk fritak) OG brudd på WADAS regelverk (medvirkning til regelbrudd.) Da hjelper det lite at de aktuelle langrennsløperne ikke går så mye som et hundredels sekund fortere i sporet enn de ville ha gjort uten astmamedisin.

 

Mads Kaggestad påpeker den store faren ved dette; Nå risikerer vi at friske barn står i skiløypene og blåser astmaspray, bare fordi de (og foreldrene) tror at de vil tjene noen sekunder. Og da begynner det å bli farlig. Det er nemlig ikke helsefremmende for friske å ta astmaspray.

 

Istedenfor å melke at ”astmaspray er doping”, burde media fokuseres på at astmaspray ikke gir deg bedre kondis. Barn og unges helse og etiske grunnsyn fortjener å settes først.

 

Ok, så regelverket er klart. Toppidrettsutøvere kan bruke astmamedisin ved innvilget medisinsk fritak. Med andre ord kan personer med astma ta medisinen sin, innenfor lovlige doser. I tillegg viser forskning at astmamedisin ikke gir prestasjonsfremmende effekt for utholdenhets utøvere.

 

Og hvem sitter nå igjen med svarteper? Jo, det er Martin Johnsrud Sundby!

Han har tydelig astma. Det er jo til og med laget parodier på ham der han hoster seg gjennom intervju etter intervju etter målgang. Her ser vi en hardt arbeidende utøver som vet at han ikke får økt sine prestasjoner ved hjelp av astmamedisin. Han kan umulig like at ledere i skiforbundet tror at astmamedisin gir prestasjonsfremmende effekt. – At det er hans egne som er i ferd med å sparke beina under ham. Ja, han tok for store doser, men personlig er jeg overbevist om at dette kun var for å komme så nærme normaltilstand som mulig.

 

Motto: Ha et nyansert blikk – Ikke døm etter overskrifter.

 

logo-transform-header5

Transform AS Prinsensgate 5 0152 Oslo NORWAY Phone: +47 98296001 org-nr: 885286542