Stig Robert – din gale tulling!

Av Stig Robert Larsen

”Du klarer det aldri, Stig Robert! Du er for gammel, du har ikke teknikken og dessuten kommer du fra Sarpsborg!”

De sa det ikke, men jeg tror enkelte tenkte det, da jeg i 2010 ymtet frempå at jeg hadde planer om å gå fort på ski. Jeg var jo 38 år gammel og hadde egentlig aldri gått langrenn, mye på grunn av manglende snøforhold i Sarpsborg, der jeg vokste opp.

Idag sitter jeg meg fasiten: Jeg har hverken vunnet VM- eller OL- medaljer, men i 2014 ble jeg faktisk nummer 2 og 3 i klassen min i to ganske store renn på østlandet. Hvordan klarte jeg det, i en så teknisk idrett som langrenn, uten erfaring? Leser du videre, vil du se hvordan dette lot seg gjøre, OG hvorfor jeg nå i 2016 går saktere enn ei tresnekke på åpent hav.

HKM_2014

 

Vi får vel begynne med det positive. Hvordan klarte en uerfaren østfolding som meg å bli OK rask på ski når jeg startet så sent? Inngangsbilletten var motivasjon, eller sterk lyst om du vil – Lyst til å gå fort og lyst til å lære moderne staketeknikk. Jeg nektet å høre på alle som sa at skiteknikk må læres fra barnsben av. Says who?? Alt er jo i utvikling hele tiden. Og hvis du har lyst på en god latter, tar du en titt på staking fra 80 og 90-tallet, da det var om å gjøre å få hodet mest mulig mellom beina. Nei, da hopper jeg heller rett inn i nåtiden, så slipper jeg å dra med meg gamle feil det er vanskelig å bli kvitt.

Men, motivasjon alene kan som kjent ikke flytte fjell. Uten å tenke over det tok jeg faktisk i bruk Transform sin egen læringsmodell, Effektpilen.

Klar for snikreklamen? Ok, la oss starte fra høyre:

Effekt: Målet var gode resultater.

Handling: For å få gode resultater måtte jeg trene riktig, spise riktig og disponere løp riktig.

pil
Kunnskap: Jeg fikk tilegnet meg mye kunnskap om skiteknikk via YouTube klipp.

Følelser/ motivasjon: Jeg var supermotivert og overbevist om at jeg kunne få dette til.

Ferdigheter: Jeg fikk med meg en ung og god skiløper-kompis på treningsturer. Jeg ba ham om å være tøff med meg. Han terpet og terpet og lo av Donald Duck-teknikken min i starten. Etter mye øving satt teknikken! Tre år senere slo jeg ham faktisk i et renn. (Sorry, Andreas. Det hadde jo ikke skjedd om du ikke hadde flyttet til Bergen.)

Men, hvordan kunne det gå så galt når alt hittil var så oppskriftsmessig idyllisk? Jo, det skulle vise seg at jeg ikke helt trodde på kunnskapen jeg hadde ervervet. All treningsteori viser jo at rolige treningsturer skal være i pratetempo. – Men, da er det jo ikke skikkelig trening, tenkte jeg. All forskning må jo være feil! Jeg må jo ha rett…! WRONG! DUST! Fra å ha vært i min råeste form ever, var det plutselig stopp. Pulsen var på 160 bare jeg gikk opp en trapp. Redusert fra Supermann til Kols pasient på under en uke! WHAT??? Virus??? Jeg tok en haug med tester, men var frisk som en fisk. Diagnosen var overtrening! Eller feiltrening, som Johan Kaggestad kaller det.

Ble jeg straffet fordi jeg var for motivert? Delvis ja… Men, mest av alt ble jeg straffet fordi jeg ikke etterlevde det jeg visste var riktig. Litt det samme som mange bedrifter gjør hver dag – De vet at implementering av verdigrunnlag er suksesskriterium nummer 1, men de bruker alt for lite ressurser på å få det etterlevd i virksomheten.

Jeg tror allerede dere forstår hvor jeg vil med dette, men jeg understreker det likevel:

  • Hvis man er motivert, lærer man lettere og da kommer også resultatene.
  • Ingen motivasjon = ingen læring og ingen resultater.
  • Ting endrer seg fortere enn før. Derfor er det også lettere å utfordre det etablerte enn før.
  • Det bør være en sammenheng mellom kunnskapen man erverver seg og det man gjør i praksis.

 

Til slutt et tips til deg som leser: Nå er det snart påske. Sjekk youtube for skiteknikk og øv på det du ser. Du kan også stake som Johaug eller Northug. PS! Husk å gå opp på stavlengden, hehe.

logo-transform-header5

Transform AS Prinsensgate 5 0152 Oslo NORWAY Phone: +47 98296001 org-nr: 885286542