“Alle andre gjør det”

Stig Robert Larsen

Mange av dere har sikkert hørt om fluorforbudet i langrenn som ble innført opp til aldersklasse 16 år. Nå har Norges skiforbund offentliggjort resultatene fra de første stikkprøvene…

Fakta først; Fluorprodukter gir økt glid, spesielt når det ikke er blått føre. Og med klimautfordringene vi har i vår verden, er det ofte fluorføre. På enkelte fører kan fluor gjøre en forskjell på rundt ett minutt på en 5-km. Fluor er imidlertid skadelig, både for helsen til de som preparerer og for naturen.

Derfor applauderer jeg fluorforbudet!

Den foreløpige svakheten med forbudet er at det i realiteten ikke har noen konsekvenser dersom man blir tatt. Utøveren beholder plasseringen sin og testresultater blir ikke offentliggjort. Og som om ikke det er nok, det er mulig å skylde på at fluoren har havnet på skiene dersom man preparerer med utstyr som har vært borti fluor tidligere. – Den forklaringen er jo vanntett! Da kan man både jukse uten konsekvenser OG si at man ikke har jukset. Minner veldig om de som blir tatt for doping, men skylder på å ha spist en litt for velutviklet kylling.

Og en ting til; Det er som regel foreldrene som smører. Utøveren vet stort sett ikke hva som legges under skia.

Så når loven ikke fungerer, da står vi igjen etikken. ”Vil jeg gjøre barnet mitt til en juksemaker, kanskje uten at barnet selv vet det?”

Vel, her er resultatene fra stikkprøvene som ble tatt under Hovedlandsrennet 1.-3. mars i år:

– 25% – Sterke indikasjoner på bruk av fluor

– 25% – Indikasjoner på bruk av fluor

– 50% – Ingen spor på bruk av fluor

Potensielt 700 av 1400 jukser! WOW!

Tallene er dramatiske. Vi snakker jo faktisk om barne- og ungdomsidrett, ikke VM og OL. Konsekvensen av juks som dette kan være at de som ikke hevder seg, gir seg – legger opp i ung alder. Man er i en sårbar alder som 15/16 åring. Videregående skole står for døren og det flust av kamerater som inviterer til fest. Det er lett å tenke at veien frem til teten er for lang, og at uansett hvor mye arbeid de legger ned, så holder det ikke. Det er rett og slett ikke verdt arbeidet.

Så da er spørsmålet:
Vil du som gjør barnet ditt til en juksemaker være ansvarlig for at andre gir opp og kanskje velger den gale veien? Har du tenkt fra det perspektivet?

Selvfølgelig er fluorforbud rett vei å gå. Og selvfølgelig må sanksjoner komme på plass. En rød prikk ved navnet til utøveren, tilleggstid, disk, utestengelse etc.

Men nok en gang viser det seg at regler ikke strekker til, særlig når konsekvensene er fraværende eller ubetydelige. Da er det enkelt å rettferdiggjøre sine handlinger med holdninger som:

”Alle andre gjør det”,

”Det testes ikke uansett”,

”Det har jo ingen konsekvenser å bli tatt”  

”Da skylder jeg på børsten”

Det må et skikkelig holdningsarbeid til, spesielt mot foreldre og støtteapparat. Dette er en pedagogisk megautfordring, ikke ulik hva man gjør innenfor antidopingfeltet, hvor blant annet det Europeiske friidrettsforbundet, har funnet ut at det er identitetsbygging og bevisstgjøring rundt egne verdier som fungerer best.

Jeg vil derfor lansere ideen om en interaktiv holdningskampanje omkring regler og holdninger til juks, med foreldre som målgruppe.

Og jeg kjenner noen som kan lage noe slikt:)

logo-transform-header5

Transform AS Prinsensgate 5 0152 Oslo NORWAY Phone: +47 98296001 org-nr: 885286542